Bel direct: 088 - 0024300

ONTWERPMANAGEMENT

De waarde van een gebouw wordt met name bepaald in de ontwerpfase. Dat betekent in korte tijd belangrijke keuzes maken. Met een team van ontwerpers en andere adviseurs. Met een uitgebreid palet van randvoorwaarden. Dat verloopt alleen goed en effectief als een deskundige regisseur de leiding heeft: één van onze bouwmanagers.

Het ontwerpproces is een diffuus en itererend proces. De ontwerpers maken hun eerste schetsen op basis van het programma van eisen. En vervolgens integreren ze dit tot een voorlopig ontwerp. Maar wat bepaalt welke keuzes ze maken? Zijn dit wel de meest optimale keuzes? Die belangrijke keuzes worden gemaakt in een stadium waarin nog weinig bekend is. We noemen dat ook wel de ontwerp paradox.

De bouwmanager is de onafhankelijke deskundige die hier onbevangen over kan oordelen en hierin kan sturen. Hij of zij toetst of het ontwerp voldoet aan het programma van eisen. Of dit het meest optimale ontwerp is en of er aspecten zijn die nadere studie behoeven zoals energie neutraliteit. Ook beoordeelt onze bouwmanager of de prijs-kwaliteit verhouding correct is en of keuzes niet leiden tot hogere exploitatielasten.

Tijdens de ontwerpfase zijn ook talloze randvoorwaardelijke aspecten die het proces en soms het ontwerp kunnen beïnvloeden. Zoals vergunningsprocedures en bestemmingsplannen, subsidieregelingen, de wijze van aanbesteden of fiscale aspecten etc. De bouwmanager brengt de risico's in beeld en stuurt op het minimaliseren van die risico's.

Om dit proces goed te laten verlopen moet het ontwerpteam perfect samenwerken. Met respect voor elkaar maar ook kritisch jegens elkaar. Om samen de ambitie waar te maken. Ook dat is een belangrijke taak van de bouwmanager.

Gerelateerde projecten

Danone Utrecht
Realisatie nieuw onderzoekscentrum voor de Baby and Medical Division van Danone.

Lees meer >

ACTA Amsterdam
Nieuwbouw van het faculteitgebouw van academisch centrum tandheelkunde (ACTA).

Lees meer >

Gemeentehuis Midden-Delfland
In Schipluiden is het nieuwe gemeentehuis voor Midden-Delfland gerealiseerd.

Lees meer >

De Parel van Panningen
Nieuwbouw winkelcentrum en woningen Parel van Panningen.

Lees meer >

COVID-19

In deze bijzondere tijden werken wij gewoon door. Veelal digitaal en op afstand.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van tips en ontwikkelingen via de
Stevens Van Dijck nieuwsbrief

Volg ons op