Bel direct: 088 - 0024300

Nieuw OK-centrum Nij Smellinghe opgeleverd

2021-12-20
Thema's : Duurzaamheid
    Hillebrand Hartholt - Projectmanager

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten beschikt sinds kort over een splinternieuw OK-centrum. Waar in februari de 1e fase al was opgeleverd en in gebruik genomen is op vrijdag 10 december is het totale project volgens planning opgeleverd.

Operatiecomplex Nij Smellinghe OperatiekamerBron: Annemarie Boonstra Fotografie

Het ziekenhuis logischer indelen vanuit patiëntenperspectief. Stevige ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Een gezonde werkomgeving voor de werknemers. Het zijn een aantal van de doelen die zijn vastgelegd in het lange termijn huisvestingsplan van Nij Smellinghe. 7 nieuwe OK’s, waarvan 1 hybride, maken het voor het ziekenhuis mogelijk om hoogcomplexe zorg te kunnen blijven bieden. Een strategische keuze.

Na een succesvolle aanbesteding en bouwteamfase startte de uitvoering in het najaar van 2019. Dankzij de nauwe samenwerking van gebruikers, adviseurs, bouwdirectie en uitvoerende partijen is een fasering van het project tot stand gekomen en in detail uitgewerkt. Deze samenwerking heeft er toe geleid dat het OK-centrum met zeer beperkte overlast gedurende totale bouwperiode heeft kunnen doordraaien. 

Operatiecomplex Nij Smellinghe Foto 3Bron: Annemarie Boonstra Fotografie

In de 1e fase is de nieuwbouw gerealiseerd waarin de 7 OK’s (waaronder de hybride OK) zijn ondergebracht. Voor het luchtbehandeling systeem is gekozen voor het systeem van Halton. De OK’s zijn zonder problemen gevalideerd volgens de nieuwste richtlijnen. Hiermee is Nij Smellinge het 1e ziekenhuis in Nederland waarin het Halton luchtbehandelingssysteem succesvol wordt toegepast in een klasse 1 OK. Naast de state-of-the-art techniek onderscheiden de OK’s van Nij Smellinghe zich ook door de grote ramen. Tot nu toe als zeer positief ervaren door de gebruikers.

In de 2e fase  is de nieuwe holding en verkoever op de positie van de oude OK’s gerealiseerd en zijn de kantoren, kleedruimte en kantine op de begane grond gemaakt. In fase 3 en 4 zijn onder meer de nieuwe steriele berging en overige opslagruimten tot stand gekomen.

Naast een efficiënte fasering, het toepassen van state-of-the-art technologiën en het veilig navigeren van de Corona-perikelen is veel nadruk gelegd op circulariteit en duurzaamheid. Zo zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt en zijn alle materialen met kenmerk opgeslagen in een Madaster bibliotheek voor toekomstig hergebruik.

Stevens Van Dijck heeft de aanbesteding begeleid en georganiseerd om tot een selectie van juiste bouwteampartners te komen. Zo zijn de bouwkundige aannemer en een E- en W-installateur gecontracteerd. In de bouwteamfase heeft Stevens Van Dijck in de rol van projectmanager de uitwerking van het VO naar TO en UO begeleid. In de uitvoeringsfase was Stevens Van Dijck directievoerder.

Operatiecomplex Nij Smellinghe Hybride OKBron: Annemarie Boonstra Fotografie

Sectoren

COVID-19

In deze bijzondere tijden werken wij gewoon door. Veelal digitaal en op afstand.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van tips en ontwikkelingen via de
Stevens Van Dijck nieuwsbrief

Volg ons op