Maatschappelijk gezien wordt circulariteit de norm. Daarom moeten organisaties vandaag nog hun maatschappelijke relevantie aantonen. Dit is nodig om investeerders - nu en in de toekomst - aan zich te binden. Maar ook om de CO2-footprint te verkleinen en nieuwe financiële business modellen mogelijk te maken.
Maar gaan circulariteit en technologische ontwikkeling wel samen? Staat hergebruik de innovatie van producten en materialen niet in de weg? Tijdens het webinar ‘Hoe bouwt Nederland in 2050?’ bleek dat verreweg de meeste deelnemers vinden dat het een het ander niet uitsluit.

Eelco Braakman, projectmanager bij Stevens Van Dijck en Jeannette Levels, adviseur op het gebied van duurzaamheid bij LBP|SIGHT zetten het nog wat stelliger neer: “Circulariteit en technologische ontwikkeling gaan juist goed samen.” Alleen wordt dit gedachtegoed nog niet door elke branche omarmd. “In de bouwkundige markt is men al een eind op weg om meer circulair te denken en te ontwikkelen. Maar binnen de traditionelere installatiebranche speelt dit nog niet zo”, stelt Eelco. “Er is nog weinig drive om uit de comfortzone te stappen en meer flexibiliteit te tonen – onder andere door de grote hoeveelheid werkvoorraad.” Volgens beide deskundigen is in deze branche nog zoveel winst te behalen. Maar hoe krijgen we de installatietechniek mee in de circulaire transitie?
Lees het hele artikel op het platform Betere Gebouwen zijn Circulair.