Bel direct: 088 - 0024300

GML Universiteit Utrecht

Laboratoria

Op de Uithof, het terrein van de Universiteit Utrecht, staat de nieuwbouw van het Gemeenschappelijk Milieulaboratorium (GML). Stevens Van Dijck was verantwoordelijk voor de directievoering en het toezicht van dit project. GTJ_4175-fotovan InterfurnHet project wordt gekenmerkt door een hoge mate van complexiteit, verregaande integratie van verschillende disciplines en een trapsgewijze aanbestedingsprocedure. Dit alles vroeg daardoor om een intensieve directievoering.

Opdrachtgever Universiteit Utrecht realiseerde het gebouw. De faculteit Geowetenschappen. Ook TNO en Deltares concentreren hun expertise en laboratoriumvoorzieningen voor milieuonderzoek in het GML. Deze samenwerking en bundeling van kennis en faciliteiten maakt dit laboratorium uniek. Behalve laboratoria zijn in het gebouw ook kantoorruimten ondergebracht. Het gebouw is zeven lagen hoog, waarbij de bovenste laag volledig wordt gebruikt voor de technische installaties.

De uitvoering van het project, ontworpen door architectenbureau RAU, is in zes percelen aanbesteed aan zes nevenaannemers. Dit is in twee fases gedaan; om beter te kunnen voldoen aan de gebruikerseisen en –wensen is de inrichting van de laboratoria later aanbesteed. De besluitvorming voor het inrichtingsontwerp is naar achteren geschoven, zodat de inrichting optimaal kon worden afgestemd op de lopende onderzoeksprogramma’s. GTJ_3998-fotovan InterfurnDit zorgde wel voor ingrijpende wijzigingen in de reeds eerder aanbestede percelen voor de gebouwinstallaties. Elk van de wijzigingsvoorstellen is beoordeeld ten aanzien van hun contractuele aspecten en uiteraard ten aanzien van de gevolgen voor de kosten, voortgang en technische haalbaarheid. De inpassing van de wijzigingen vergde veel extra coördinatie. Het vroeg veel technische afstemming en flexibiliteit in de uitvoering van alle disciplines.

Voor ons als directievoerder leverde dit een – technisch en administratief – uitdagende puzzel op. Per wijziging is vastgesteld of het al dan geen meer- of minderwerk betreft in relatie tot de oorspronkelijk contracten met de verschillende aannemers.

Door constructieve samenwerking, intensieve coördinatie, veelvuldig overleg en een gedegen projectadministratie is het gelukt de zes nevenaannemers het gebouw te laten realiseren dat de opdrachtgever voor zijn gebruikers voor ogen heeft gehad.

GML (3)GML (10)

 

Opdrachtgever:Universiteit Utrecht
Locatie:Utrecht
Architect:Architectenbureau RAU
Aannemer:Züblin
Oppervlakte:8.600 m²
Oplevering:december 2013

Sectoren

Gerelateerde diensten

DIRECTIEVOERING

Contact

Wilt u passend advies voor uw organisatie?

Vraag nu een advies aan of bel direct: 088 - 0024300

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van tips en ontwikkelingen via de
Stevens Van Dijck nieuwsbrief

Volg ons op