Bel direct: 088 - 0024300

Erasmus University College (EUC)

OverheidOnderwijsKantoren

De voormalige gemeentebibliotheek van Rotterdam aan de Nieuwemarkt is in opdracht van de gemeente verbouwd en gerenoveerd tot onderwijsgebouw van de Erasmus Universiteit. Sinds juni 2014 biedt het gebouw ruimte aan 750 studenten en 60 medewerkers van het Erasmus University College (EUC).

Hieraan gingen vooraf: een periode van zeer zorgvuldig slopen om het oorspronkelijke interieur tevoorschijn te halen; een volledige restauratie van de authentieke details en een transformatiefase om een modern onderwijsgebouw te realiseren. Kortweg: een zeer interessant project voor directievoerder en toezichthouder Stevens Van Dijck.

3527-EUC-2T8C45183527-EUC-2T8C6103 Foto's: Ossip van Duivebode

Voor ons startte het project dan ook in 2012 met een Europese aanbesteding. Een jaar eerder werd besloten het EUC te huisvesten in de uit 1923 stammende gemeentebibliotheek, waarin vanaf 1989 het onderwijsmuseum was ondergebracht. Het ontwerp van de transformatie is van architectenbureau designed by Erick van Egeraat en wordt gekenmerkt door een zeer hoog afwerkingsniveau.

Het bouwproces begon in augustus 2012 met een zorgvuldige sloop van de tussenvloeren, gipswanden en verlaagde plafonds. In hoog tempo is het ontwerp van architectenbureau designed by Erick van Egeraat verder uitgewerkt, waarbij rekening gehouden is met de nog aanwezige waardevolle elementen die de zorgvuldige sloop naar voren bracht. Wij hebben tijdens deze fase de intensieve planuitwerking begeleid.

Met de restauratie die op de sloop volgde, zijn veel van de oorspronkelijk decoraties, de sculpturen en andere elementen weer in ere hersteld. Tegelijk is het gebouw met grote bouwkundige ingrepen gereed gemaakt voor haar nieuwe functie in een nieuwe tijd. In het ontwerp is het centrale atrium, dat compleet is ingemeten en in 3d is uitgewerkt, overdekt met een glazen dak. Het atrium vormt de visuele verbinding tussen de vijf verdiepingen waarop studieruimtes, collegezalen en personeelsvertrekken zijn ondergebracht.

Bij de gehele transformatie is zorgvuldig rekening gehouden met de oorspronkelijke architectuur; de nieuwe elementen zijn eigentijds en passend tegelijk.

Voor Stevens Van Dijck als directievoerende partij was de complexiteit van herbestemmen, renoveren en hoogwaardige architectuur een prettige uitdaging. We zijn trots op het eindresultaat dat alom positief is ontvangen; een resultaat van een intensieve samenwerking tussen vele partijen.

3527-EUC-2T8C45663527-EUC-2T8C4554Foto's: Ossip van Duivebode

Opdrachtgever:Gemeente Rotterdam
Ontwikkelaar:OBR
Locatie:Rotterdam
Architect:designed by Erick van Egeraat
Interieurarchitect:designed by Erick van Egeraat
Adviseur:Corsmit Raadgevend Ingenieurs
Aannemer:Aannemingsbedrijf H.J. Jurriëns
Oppervlakte:5.800 m²
Oplevering:juni 2014

Contact

Wilt u passend advies voor uw organisatie?

Vraag nu een advies aan of bel direct: 088 - 0024300

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van tips en ontwikkelingen via de
Stevens Van Dijck nieuwsbrief

Volg ons op