Bel direct: 088 - 0024300
  • Home
  • Actueel
  • Universiteitsbibliotheek EUR Rotterdam genomineerd

Shortlist Rotterdam Architectuurprijs bekend.

2017-11-07
Thema's : Duurzaamheid
    Bram Priem - Unitmanager bouwmanagement | Senior projectmanager

Het gebouw uit 1968, een oorspronkelijk ontwerp van C.Elffers, A. van der Heyden en C. Hoogeveen, op campus Woudestein had niet alleen het einde van zijn levensduur bereikt, de UB moest ook aangepast worden aan de huidige en toekomstige manier van studeren en werken. Het boekenbestand digitaliseert steeds verder en het papieren boek verdwijnt naar de achtergrond. Het gerenoveerde gebouw biedt onderdak aan ca. 900 studiewerkplekken, circa 50 kantoorwerkplekken voor medewerkers en de boekencollecties van de UB en het Rotterdamsch Leeskabinet.

In de nieuwe UB draait het om ontmoeting, samen werken en samen studeren. Om dit optimaal te kunnen faciliteren zijn alle ingrepen gericht op het open maken van het gebouw en het terugbrengen van licht, transparantie en ruimtelijkheid. Grote vides en een nieuwe hoofdtrap creëren meer ruimtelijkheid; daklichten zorgen voor meer licht. Daarnaast zijn de trappenhuizen en brandscheidingen halverwege het gebouw in glas uitgevoerd, zodat de ruimtelijke verbinding tussen het westelijke en het oostelijke deel sterk is verbeterd.

Oude Situatie EUROude situatie Nieuwe situatie EURNieuwe situatie

Uit het oogpunt van duurzaamheid en comfort in combinatie met de monumentale aspecten van het gebouw, zijn alle gevelkozijnen vervangen door stalen, geïsoleerde kozijnen voorzien van drievoudige beglazing. De isolatie van de gevel en het dak is vernieuwd en op het dak zijn mos-sedum en PV-panelen aangebracht. Daarnaast is voor het klimaatconcept ingezet op een klimaatplafond, gekoppeld aan de WKO-installatie. Daarmee zijn de radiatoren aan de gevel en de bijbehorende borstwering verwijderd zodat de grote oorspronkelijk glasvlakken weer terug konden worden gebracht. Om deze nieuwe techniek te kunnen huisvesten is de installatieruimte op het dak uitgebreid en is er een verhoging boven het dak aangebracht om het kanaalverloop in goede banen te kunnen leiden.

Voor de materialisatie is gezocht naar sobere, natuurlijke materialen en kleurtinten die passen bij het oorspronkelijke gebouw en aansluiten bij de overige renovaties van monument Woudestein: wanden en kolommen van schoon beton, kozijnen van zwart staal, grijze gietvloer en zwart tapijt, houten lattenplafond (eiken) en metalen cassettes (licht brons).

De Universiteitsbibliotheek heeft, naast de bestaande entree via de loopbrug naar het hoofdgebouw, een nieuwe entree gekregen aan de Institutenlaan, een belangrijke as op de campus. Zij heeft hiermee een eigen gezicht en adres gekregen en is daarmee beter in staat de bezoekersstromen op een vanzelfsprekende wijze op te nemen.

@www.dearchitect.nl

Stevens Van Dijck heeft de directievoering en het toezicht verzorgd.

Sectoren

Contact

Wilt u passend advies voor uw organisatie?

Vraag nu een advies aan of bel direct: 088 - 0024300

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van tips en ontwikkelingen via de
Stevens Van Dijck nieuwsbrief

Volg ons op